Almanya´da karnaval kutlamaları



Karnaval 13 yüzyıl dan beri Almanya da heryıl düzenlenen ve çok sevilen kutlamalardan.Yüz binlerce kişi değişik kostümler giyerek ,çılgınca dans eder ve içki içer.

İyi de nedir  bu karnaval ,aslında dini bir kutlamanın biraz şekil değiştirmiş  ,eğlenceli kısmı diyebiliriz  karnavala .

Hristiyanlar ,büyük oruç dönemi başlamadan ,doyuncaya kadar  yiyip içip ,eğleniyorlar.Tabii zamanında kilise bu tür kutlamalara çok karşı çıkmış ve -böyle kutsal bir dönem- öncesi yapılan eğlenceleri -iğrenç-diye nitelendirmiş.Ama kim takmış onları ,hersene daha coşkulu kutlanmış ,daha çok içki tüketilmiş .Bir de işin içerisine kostümler girmiştir.Her bir kostümün de ayrı bir anlamı vardır bu karnaval da ,örneğin ayı kostümü iştahı ,horoz ise şehveti tasvir lemistir.

Almanya da ikinci dünya savasından sonra bu tür  karnaval kutlamaları çok daha canlı geçmiştir.

Günümüzde ise 7 den 70 e herkes bu sınırsız eğlenceye 5 gün boyunca onların oruçlarının başladığı zamana kadar  katılmaktadır.Aslında kundaktaki bebeden ,tek ayağı çukurda amcaya kadar kimse karnavalı kaçırmıyor .

Bebek arabasında ki bebesine kostüm giydiren anne babalar ,kendilerini de palyaço ve rahip kılığına sokmayı ihmal etmiyor.

Her şehir de bulunan Karnaval komitesi tüm yıl bu önemli güne hazırlanıyor.Karnaval prens ve prensesi seçiliyor.Törenler bittiğinde ise iki gözü iki çeşme ağlayarak bir daha ki senenin en ilginç kostümünü bulma telaşına giriyorlar.

Karnavalın olmazsa olmazı ise -HELAU-diye bağırmak,ne kadar çok ses o kadar çok seker anlamına geliyor.

Geçit yapan arabalar ,süslenmiş kamyonetler içerisin de bir taraftan demlenen melek kostümü giymiş yaşlı teyzeler öbür taraftan ejderha olmuş ilkokul çocuklar şeker fırlatıyor.En çok şekeri yakalayıp melek teyzenin dikkatini çekmek için bağır ,bağıra bildiğin kadar-HELAU -HELAUUUU.

Kar kış demeden karnavalı kaçırmayan  ponpon kızlar,kovboy amcalar ,peri ablalar   fazla biradan olsa gerek yine de üşümüyorlar.Ya da üşümüyor  taklit ini popoları donarken iyi yapıyorlar.

 Bize ise şekerleri  toplamaya çalışırken :´´Başka mevsim mi yoktu kardeşim ?Mayıs ta iki gün güneş açıyor ,bari o zaman giyseydiniz kostümlerinizi ,fırlatsaydınız şekerlerinizi`´ demek kalıyor.















Yorumlar