Kıymalı börek


Uzun zamandır kıymalı börek pişirmemiştim .Evimiz de börek ayrı bir öğündür ,aksam yemeklerin de bol köpüklü ayranla sevdiğimiz , bayıldığımız ,koca bir tepsiyi bitirdiğimiz  karbonhidrat deposudur.

Aslında yufkaları sararak yaptığım çok lezzetli bir börek tarifim var .Onu pişirmek için hazırlıklara başlamıştım .Ancak poşetinden çıkarttığım hazir yufkalarım beni hayal kırıklığına uğrattı.Yufka demek için bin şahit gerekirdi .Nerede  yufkacıdan aldığımız tül gibi incecik, günü birlik taze yufkalar,nerede 5 ay dayanan poşetini açmadan dağılan ,kalın yufkalar .

Uzun zaman söylendikten sonra hazırladığım içle bu börek ortaya çıktı .Ama itiraf etmek gerekirse çok lezzetliydi.Tepsiyi yiyip bitirdikten sonra baygınlık geçiriyorduk ailece....

-3 adet yufka
-3 yumurta ( 1tanesinin sarısını daha sonra üzerine sürmek için ayrılacak.)
-3 çorba kaşığı yoğurt
-yaklaşık 3 dolu yemek kaşığı margarin ,veya sıvı yağ
-üzeri için susam veya çörek otu
-tuz
-karabiber

içi için ,

-Yaklaşık 400 gr kıyma
-1 rendelenmiş soğan
-1 kaşık salca
-1 adet sivri biber

Öncelikle böreğin içini hazırlıyoruz.Rendelenmiş soğanı teflon tavaya alarak , yağ koymadan kavuruyoruz ,içerisine küçük kesilmiş biberleri ekliyoruz ve sonra kıymayı koyarak pişiriyoruz.Kıyma suyunu çekince içerisine yaklaşık 1 yemek kaşığı margarini ,salçayı ve 1 fincan suyu koyarak .ocağın altını kapatıp ,soğumaya bırakıyoruz. Biraz tuz koyabilirsiniz


Genişçe bir kabın içerisine yoğurt ve yumurta ,2 yemek kaşığı erimiş margarini koyarak iyice çırpalım.Tuzunu ve karabiberini ekleyelim.

Bu aşamada aralarına harç konarak böreğin sarılması gerekiyordu ama yufkalarım sert ve parçalanmış olduğu için ben de elimle yufkaları didikleyip ,karıştırma kabına ekledim.

Küçük tepsinin altına yağlı kağıt sererek ,üzerini kapatacak şekilde karışımda bekleyen yufkaları ,tepsiye koydum .çokta az koymayın yufkalarınızı ki ,kıymalı harcınızz tepsinin altına yapışmasın.

Yufkaların  üzerine kıymalı harç karışımını koyun .

Üzerine kalan yoğurtlu ,yumurtalı yufka  parçalarını elinizle yerleştirin.

Yufkalarınız bitince karıştırma kabınızda kalan yoğurtlu karışımı da tepsinin üzerine eşit miktarda dökün.

Tepsinizi buzdolabına koyarak ,birkaç saat dinlendirin .Böylece malzemeleriniz  birbiriyle özleşecektir.

Tepsinizin üzerine yumurta sarısı ve susam dökerek sicak fırına koyun.

180 derecede üzeri iyice pişene kadar bekleyin.Tepsinizi fırından çıkararak üzerine nemli bir bez örtün birkaç dakika dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.Yanında çayımızı demlemeyi veya bizim gibi bol köpüklü ayran yapmayı unutmayın.


Benim aldığım yufkalar ne yazıkki böyleydi.






Yorumlar