Mutfakta uzun saatler geçirmekten hoşlanmıyorum ,sabahtan aksama kadar mutfakta kalamam ben ,hayatı ıskalama korkusuyla her zaman acelem vardır .Her ne yaparsam yapayım hep çok çabuk olmam gerekir .Aheste aheste dolasan insanlara ,bir lokmayı kırk defa çiğneyenlere öyle imrenirim ki.Onlar gibi olmak isterim ama genlerim bana müsaade etmez.Olamam.
Sabah kahvaltısından sonra saatlerce masada oturulur keyif çayı içilir ya bir bardak daha. Daha çayın içine seker atılmadan ,benim masam toplanmış olmalı ,temizlenmeli.Yerde gördüğüm her kırıntı ,her saniyemi zehir eder bana ,hemen ,acele ,her yer temiz olmalı...Benim evime gelen misafirlerimi de utanmadan rahatsız ederim .Hadi kalk git der gibi önlerindeki tabakları kaldırırım acele acele cay servisi yaparım.Sanırım bir psikolaga gitsem birkaç seans gerekir bana .
Acelecilikten girdik ,psikolojiden çıktık.Çıktıkta mercimek köftesine nasıl -U- dönüsü yapacağımı bilemedim şimdi. Neyse zamanımı fazla harcamam diyenlerin bile ,uğraşmasına değecek bir tarif.
Malzemelerimiz,
-1 su bardağı kırmızı mercimek
-1 su bardağından biraz fazla ince bulgur
-1 kuru soğan
-1 cay bardağı sıvıyağ
-1 yemek kaşığı biber salçası
-1 yemek kaşığı domates salçası
-yarim demet maydanoz
-nar ekşisi (eksi sevenler için)
-kimyon
-sumak
-tuz
-karabiber
-kuru nane (tazesini bulabilirseniz şanslısınız demektir)
Yıkanmış mercimeklerin üzerine 2 parmak geçene kadar su eklenir ve tencereye pişmeye bırakılır.Tencerenin kapağını kaynamaya başladıktan sonra aralık bırakırsanız taşmasına engel olmuş olursunuz.
Mercimekler pişip ,suyunu çektikten sonra tencerenin altı kapatılır .
Mercimekler soğumadan , yıkanmış bulgurlar tencerenin içerisine konur.Bulgurlar o sıcaklıkla demlenmeye bırakılır.
Soğanlar rendelenir.(Rendenin ince tarafı kullanılarak)
Ayrı bir kapta sıvıyağ ve soğanlar kavrulur.Karıştırılarak içerisine salca eklenilir.
Genişçe bir karıştırma kabının içerisine soğuyan mercimekli bulgurlu karışım alınır.
Baharatlar (tamamen isteğe bağlı olarak )ve soğan karıştırma kabına eklenir.
İyice yoğrulur ,unutmayın köftenizin lezzeti baharatlarınızda ve bileklerinize kuvvet yoğurmanızda.
Yaklaşık 10 dakika sonra içerisine ince kıyılmış maydanoz ,taze nane varsa dereotu eklenir.
Yeşillikleri çok ezmemeye dikkat edilerek biraz daha karıştırılır.
Cevizden biraz büyük parçalar koparılarak ,elde köfte şekli verilir.
Yıkanıp ,peçeteyle iyice kurutulan marullar ,servis tabağına alınır üzerine mercimek köfteleri konur limon dilimleriyle servis yapılır.
Sabah kahvaltısından sonra saatlerce masada oturulur keyif çayı içilir ya bir bardak daha. Daha çayın içine seker atılmadan ,benim masam toplanmış olmalı ,temizlenmeli.Yerde gördüğüm her kırıntı ,her saniyemi zehir eder bana ,hemen ,acele ,her yer temiz olmalı...Benim evime gelen misafirlerimi de utanmadan rahatsız ederim .Hadi kalk git der gibi önlerindeki tabakları kaldırırım acele acele cay servisi yaparım.Sanırım bir psikolaga gitsem birkaç seans gerekir bana .
Acelecilikten girdik ,psikolojiden çıktık.Çıktıkta mercimek köftesine nasıl -U- dönüsü yapacağımı bilemedim şimdi. Neyse zamanımı fazla harcamam diyenlerin bile ,uğraşmasına değecek bir tarif.
Malzemelerimiz,
-1 su bardağı kırmızı mercimek
-1 su bardağından biraz fazla ince bulgur
-1 kuru soğan
-1 cay bardağı sıvıyağ
-1 yemek kaşığı biber salçası
-1 yemek kaşığı domates salçası
-yarim demet maydanoz
-nar ekşisi (eksi sevenler için)
-kimyon
-sumak
-tuz
-karabiber
-kuru nane (tazesini bulabilirseniz şanslısınız demektir)
Yıkanmış mercimeklerin üzerine 2 parmak geçene kadar su eklenir ve tencereye pişmeye bırakılır.Tencerenin kapağını kaynamaya başladıktan sonra aralık bırakırsanız taşmasına engel olmuş olursunuz.
Mercimekler pişip ,suyunu çektikten sonra tencerenin altı kapatılır .
Mercimekler soğumadan , yıkanmış bulgurlar tencerenin içerisine konur.Bulgurlar o sıcaklıkla demlenmeye bırakılır.
Soğanlar rendelenir.(Rendenin ince tarafı kullanılarak)
Ayrı bir kapta sıvıyağ ve soğanlar kavrulur.Karıştırılarak içerisine salca eklenilir.
Genişçe bir karıştırma kabının içerisine soğuyan mercimekli bulgurlu karışım alınır.
Baharatlar (tamamen isteğe bağlı olarak )ve soğan karıştırma kabına eklenir.
İyice yoğrulur ,unutmayın köftenizin lezzeti baharatlarınızda ve bileklerinize kuvvet yoğurmanızda.
Yaklaşık 10 dakika sonra içerisine ince kıyılmış maydanoz ,taze nane varsa dereotu eklenir.
Yeşillikleri çok ezmemeye dikkat edilerek biraz daha karıştırılır.
Cevizden biraz büyük parçalar koparılarak ,elde köfte şekli verilir.
Yıkanıp ,peçeteyle iyice kurutulan marullar ,servis tabağına alınır üzerine mercimek köfteleri konur limon dilimleriyle servis yapılır.
Yorumlar
Yorum Gönder