Nohut Çorbası

Yemek yapmak insanların yaratıcılığına kalmış.İlla da içerisin de A malzemesi olacak ,B malzemesi olmadan bunu pişiremeyiz gibi kurallar olmamalı.Tabii ki bazı pastalar , pohaçalar var  ,mayasız ,kabartma tozsuz pişiremeyiz.Ama mutfağa giripte, buzdolabının kapısını açtığımız da evimiz de bulunanlardan da hazırlayabileceğimiz o kadar çok yemek var ki.Bu çorba da benim mutfağımdan böyle çıkıverdi.Sonra da çok sevildi.Kızım da adını -Nohut çorbası -koyuverdi.Aslında daha sonra araştırdığımda Adana taraflarında yapılan Ayan çorbasına benzediğini fark ettim .Ama ben yoğurtlu  ve terbiyeli yaptım.Bakalım siz de denediğiniz de beğenecekmişiniz.

Her seferin de nohut haşlayamam ,köfteleri minik minik yapamam   kardeşim ,benim isim var gücüm var diyen sevgili okurlar ,ilk seferin de biraz fazla yapın ,atın buzluğa  bu kadar basit .Hazırlamanız 10 dakikanızı alır bu lezzetli çorbayı.

Malzemeler,

-yaklaşık 100 gr kıyma
-1 küçük soğan
-yarim yemek kaşığı irmik
-yarim su bardağı haşlanmış nohut
-2 yemek kaşığı yoğurt
-1 yemek kaşığı un
-tuz
-karabiber

Çorbamızı yapmak için önce nohut büyüklüğün de köfteler hazırlayalım.

Kıymaya ,ince rendelenmiş soğanımızı ,tuzu ve karabiberi,irmiği karıştırma kabımıza alarak yoğuralım.

Küçük küçük köfteler hazırlayalım,Köftelerimizin nohut büyüklüğün de olması gerek.

Köftelerimizi çok az yağ koyduğumuz teflon tavaya alarak ,birkaç dakika kavuralım.

Buzlukta bekleyen nohutlarımızdan  yarım su bardağını  alalım.

Ayrı bir tencere de un,yoğurdu iyice karıştıralım.ve üzerine 5 su bardağı su ekleyerek kaynamaya bırakalım.Yoğurdun kesilmemesi için kaynayana kadar karıştırmamız gerekiyor.

Kaynayan tenceremizin içerisine köfte ve nohutlarımızı  atalım.

Yaklaşık 10 dakika pişmeye bırakalım.

Yarım limon ve 1 yumurta sarısını çırparak terbiyesini hazırlayalım.Çorbamızdan bir kepçe alarak terbiyemizin içerisine damlatalım.Ilıyan terbiyeyi çorbanın içerisine katalım.Çorbamızın altını kapatalım.

İsterseniz bir parça tereyağın da kırmızı toz biberi kavurarak ,çorbanızın üzerine dökebilirsiniz.Sıcak olarak servis yapalım.




Yorumlar