Mercimek Yemeği


Kadınların ne büyük bir derdidir? Bugün ne pişirsem sorusuna cevap bulmak. Çalışan bayan  da ev hanım da aynı dertten mustariptir .

Sağlıklı yemek olsun , çabuk pissin , evde ki herkes  severek yesin. Maalesef her gün saatlerce mutfakta kalacak zamanımız yok , yapılacak bir ton is , uğraşılacak çocuklar , misafirler, çamaşırlar bizi beklerken bir tas çorba kaynatmak bile külfet olabiliyor . Hayatımızı kolaylaştıracak , çabuk pişen , protein deposu mercimek yemeğini eminim sizler de eviniz de sık sık yapıyorsunuzdur. Bizim  soframızı süsleyen mercimek yemeğinin malzeleri ve yapılısı .

1 su bardağı yeşil mercimek
1 adet kuru soğan
1 adet sivri biber
1 yemek kaşığı  salca
1 cay kaşığı tuz (isteğe bağlı  miktarı ayarlanabilir.)
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarim yemek kaşığı tereyağı
yarim cay kaşığı kimyon ve karabiber kırmızı biber


1-Mercimekleri ayıklayarak . Birkaç kere yıkayalım.
2-Mercimekleri tencereye alarak , üzerini bir parmak gecene kadar su koyalım ve yaklaşık 10 dakika haşlayalım. Mercimeklerin kara suyunun çıkması için haşlanması ve bu suyunun dökülmesi gerekiyor .
3-Haslanan mercimekleri süzelim. Temiz sudan geçirerek süzgeçte bir süre bekletelim.
4-1 Kuru soğanı yemeklik doğrayarak, tencereye alalım . içerisine 1 yemek kaşığı sıvıyağ ve yarım yemek kaşığı tereyağı koyarak soteleyelim.
5-Soğanlar biraz  yumuşadıktan sonra  içerisine küçük küçük doğradığımız biberi ekleyelim ve karıştıralım.
6-Biberler sararınca içerisine salçayı ekleyelim  ve tekrar karıştıralım . Daha sonra haşlanmış olan yeşil mercimeklerinizi tencereye ilave edelim.
7-İyice karıştıralım ve baharatlarını ilave edelim.
8-Tencerenin  içindeki malzemenin  üstünü  2 parmak asacak kadar soğuk su ilave edelim. Yemeğimizi orta ateşte kaynamaya bırakalım.
9-Yemek kaynamaya başladıktan sonra tuzunu ilave edelim. Yemek suyunu çekene kadar pişirelim . Mercimeklerinizin yumuşamış olması ve üzerlerinde yaklaşık bir parmak suyunun olması kıvamı için yeterli olacaktır. Ben mercimek yemeğinin yanına  kuru soğanı çok yakıştırıyorum .

Bir bas soğan ve bol köpüklü ayranla yemeğinizi servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.



Yorumlar