Profiterol



İlk defa İnci Pastanesinde Profiterolü yemiştim ve tadı damağım da kalmıştı.Yıllarca çok zor olduğunu ve deyim yerindeyse pastane tatlısı olduğunu ve evde yapılamayacağını düşünmüştüm .Ta ki yengemden tarifini alana kadar .

Sonra ise evimde en çok yaptığım tatlı oldu ,biraz el oyalıyor ,püf noktalarını bilmek gerekiyor .Ama el alışınca kısa sürede yapmak mümkün oluyor .Önce malzemeler ve tarif sonra da püf noktaları .

Malzemeler,
-1 su bardağı su
-1 su bardağı un
-yarim paket margarin
-3 yumurta

iç  kreması ,
-2,5 su bardağı süt
-3 yemek kaşığı un
-5 yemek kaşığı toz seker
-1 paket vanilya

Üzeri için
-1 paket bitter çikolata
-2 yemek kaşığı süt
      veya
-hazır çikolata sosu

İlk olarak yumurtalarımızı dolaptan çıkartıyoruz ve oda sıcaklığında olması için tezgahta yaklaşık 15 dakika bekletiyoruz.

Su ve margarini tencereye koyuyoruz ,kaynatıyoruz.

1 su bardağı unu tencereye ilave ediyoruz ,tahta kaşıkla karıştırıp ocağın altını hemen kapatıyoruz.
Tenceremizi soğumaya bırakıyoruz.

Soğuyunca içerişine birer birer yumurtaları kırıyoruz ,her yumurtayı kırdıktan sonra  mikserle  beş dakika çırpıyoruz.

Fırını 180 derecede ısıtıyoruz ,İki yemek kaşığını elimize alıyoruz ,kaşık yardımıyla  oldukça sıvı olan hamurumuzdan  cevizden küçük parçalar alıyoruz.Yağlı kağıt serilmiş tepsimize aralıklı olarak diziyoruz.

Yaklaşık 15 dakika profiterol toplarımızın üzeri sararana kadar  pişiriyoruz ,fırının kapağını açmadan
soğumaya bırakıyoruz .

Ayrı bir tencere de ic kremasını vanilya hariç pişiriyoruz ,Krema  pişip koyu kıvama gelince ,içerisine vanilyayı ilave edip ,ocağın altini kapatıyoruz .Kremayı pütürsüz kıvamda olması için mikserle yaklaşık 10 dakika mikserden geçiriyoruz.

Fırından çıkıp soğuyan profiterollerimizi ,bıçak yardımıyla ortadan ikiye kesiyoruz ,içerisine yaklaşık yarim kaşık veya aldığı kadar diyelim krema koyup ,üzerini böldüğümüz  profiterolle kapatıyoruz.

Bitter çikolatayı benmari usulu eritip ,içerisine 2 yemek kaşığı sütü koyarak çikolata sosumuzu hazırlıyoruz.isterseniz hazir çikolata sosu da kullanabilirsiniz.

içeri kremayla doldurulmuş profiterollerimizin üzerine çikolata sosu dökerek servis ediyoruz.

Simdi gelelim ,püf noktalarına ,
1 -Tepsinin altın da mutlaka fırın kağıtlarından olması gerekiyor ,yoksa profiteroller tepsiye yapışıyor .

2-Yumurtalar oda sıcaklığın da olmalı ve tek tek kırılarak ,iyice mikserden geçirilmeli.

3-Profiterol hamuru kek hamuru kivaminda oldugu için elinizle yuvarlak sekil vermeniz mümkün olmuyor .Oyüzden iki yemek kasiginin arasina  hamurdan bir parca alarak yuvarlak bir sekil vermeye calisin ve firin tepsisine yerlestirin.Unutmayin illaki yusyuvarlak bir sekil vermesenizde olur ,tepside de kaşık yardımıyla seklini düzeltebilirsiniz.

4-Profiteroller üstü sararana kadar firin da kalmali ,sonra firini kapatin ve  tepsinizi cikarmadan ,firinin kapağını kesinlikle acmadan ,profiterol toplarinizi firinin icerisin de soğumaya birakin .

5 -Benim yukarda verdigim tariften yaklaşık 2 tepsi oluyor ,ancak firin  tepsisine yerlestirirken profiterollerinizi aralıklı koymaniz gerek .

Hepinize afiyet olsun...










Yorumlar