Arkadaşım Marie -Andre 'nin yaptığı Lübnan Mutfağına ait bir salata Tabbule .Bizim bilmediğimiz ,tanımadığımız bir lezzet .Arap kültürü ve mutfağı ,Türklerle içiçe geçmiş, yüzyıllardır bir arada yaşamış iki halk ortak lezzetler de birleşmişler .ancak nasıl olduysa Tabbule ,Türkiye sınırlarına geçmemiş.Kısaca bulgur salatası diyebileceğimiz ,tabbule ,aynı zaman da meze olaraktan arak(rakı)nın yanına arkadaş oluyormuş .Tarifi okurken kısır gibi bir tadı olduğunu düşünebilirsiniz .Ancak lezzeti çok farklı .Ben arkadaşımın yaptığı salatayı çok beğendim ,hepinize tavsiye ederim.
Malzemeleri,
1 çay bardağı ince bulgur
2 çay bardağı sıcak su
1 büyük demet maydanoz
1 adet kabuğu soyulmuş domates
1 tutam taze nane
1 bağ yeşil soğan
1 adet limonun suyu
tuz
karabiber
tarçın (Lübnan mutfağının olmazsa olmazı)
İnce bulguru bir kaba alarak aynen kısır gibi üzerine sıcak su koyarak demleyelim .
Yaklaşık yarım saat sonra bulgurlar yumuşayınca incecik doğranmış yeşillikleri içerisine katalım.
Sanırım tabbulenin lezzeti yeşilliklerinin çokluğundan geliyor .Bulgur çok az ama yeşillik çok olmalı.
İçerisine minicik doğranmış domatesleri ,limon suyunu ,tuzunu ve karabiberini ilave edelim .Tarçın bizim daha çok tatlılar da kullandığımız baharat .Arzu ederseniz tarçının miktarını çay kaşığının ucuyla katarak deneyin .Afiyet olsun.
Malzemeleri,
1 çay bardağı ince bulgur
2 çay bardağı sıcak su
1 büyük demet maydanoz
1 adet kabuğu soyulmuş domates
1 tutam taze nane
1 bağ yeşil soğan
1 adet limonun suyu
tuz
karabiber
tarçın (Lübnan mutfağının olmazsa olmazı)
İnce bulguru bir kaba alarak aynen kısır gibi üzerine sıcak su koyarak demleyelim .
Yaklaşık yarım saat sonra bulgurlar yumuşayınca incecik doğranmış yeşillikleri içerisine katalım.
Sanırım tabbulenin lezzeti yeşilliklerinin çokluğundan geliyor .Bulgur çok az ama yeşillik çok olmalı.
İçerisine minicik doğranmış domatesleri ,limon suyunu ,tuzunu ve karabiberini ilave edelim .Tarçın bizim daha çok tatlılar da kullandığımız baharat .Arzu ederseniz tarçının miktarını çay kaşığının ucuyla katarak deneyin .Afiyet olsun.
Ben de yeni yaptım. Akşama sosu dökülecek ve yenecek.
YanıtlaSilMaydanoz resmen misssss gibi kokuyor, ellerine sağlık, Pırıl.
ben bu salatayi lubnanli arkadasimi taniyana kadar bilmiyordum.cok begendim onda yiyince.
SilBeni merak eden birilerinin olması güzel bir duygu teşekkür ederim, dediğim gibi fotoğraf makinem bozulunca mecburi ara verdim başka bir sorun yok çok şükür. Salata nefis görünüyor ben de kısır yapmayı düşünüyordum ama bunu denmeye karar verdim. ellerine sağlık
YanıtlaSilEllerine sağlık.İlk yapışta tarifi aynen uygulama taraftarıyım.Sevgiler:)
YanıtlaSilaslinda tarcin bana biraz uzak .ama bir dene istersen.
Silcanım harika görünüyor...
YanıtlaSilellerine sağlık...
kocaman sevgiler...
afiyet olsun canim.gel yapayim sana.
Silellerine sağlık canım..nefis gözüküyor.sevgiler...
YanıtlaSilEllerine sağlık arkadaşım,selamlar.
YanıtlaSilKısırın az bulgurlu tarçınlısı Valla denemek lazım. Ellerine sağlık...
YanıtlaSilÇok severim nefis olmuş ellerine sağlık canım afiyetler olsun.
YanıtlaSilArkadaşımda yemiştim,nar ekşisi de vardı.Ben de ilk fırsatta deniycem.
YanıtlaSilTarçın tuzluda nasıl olur bilemedim.Aslında çokk faydalı bir baharat çeşidimiz,lübnanlılar herşey de kullanarak sağlıklarını koruyorlar demek ki:)
Ellerine sağlık canım.Bu güzel paylaşımın için.
Oralar da meyvelerin tazesini bulamadığını yazmışsın.Çok haklısın.Norveç'te ben de gördüm.Karpuzu bile dilimleyip serastreç'lenmiş olarak satıyorlar ve çok pahalıydı.Maalesef yurtdışın da öyle.Artık tatile geldikçe o özlemler giderilicek.
Sevgiler...
Canım,
YanıtlaSilarkadaşının ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor. Paylaşım için teşekkürler.
Sevgiyle kal.
Çok duydum ama hiç denemedim. Artık deneme zamanı geldi zira çok nefis görünüyor. Ellerine sağlık, sevgiler...
YanıtlaSiladını duymama rağmen ne denediim nede yedim..ama bulgurlu salatalar tam benlik.nefis görünüyor..
YanıtlaSiltadı nefis olur bilirim, çok da iştah açıcı duruyor, ellerine sağlık...
YanıtlaSilkısıra bayılırım buda değişik bir ülkenin mutfak yemeği olarak denenebilir bence de.Tarçın kullanmayı seven bir olarak yakışır diye düşünüyorum,eline sağlık..
YanıtlaSiltam benlik salata ve bulgur muhteşem ikili :)
YanıtlaSilellerine sağlık canım sevgilr:)
Tarçın koyulduğu bilmezdim,ama dolmaya koyuyoruzda buna neden olmasın.Elinize sağlık.
YanıtlaSilbulgursever olarak bayılırım buna:))
YanıtlaSilellerine sağlık
tam benım damak tadıma hıtap eden bır salata harıka ellerıne sağlık
YanıtlaSilBen çok severim tabuleyi fakat tarçını denememiştim, bir dahaki sefere tarçınlı denicem, ellerine sağlık :))
YanıtlaSil