Annem Tokatlı.Tokat yaprağı çok meşhur ,haliyle Tokat yaprağıyla yapılan sarmalar da çok lezzetli oluyor.Artık herşey olduğu gibi bu iş de ticarete dökülmüş durum da gerçekten ipek gibi ince
Tokat yapraklarını bulmak o kadar zor ki.Aldığımız her yaprağın üzerin de Tokat yaprağı yazıyor ama sardığımız da ne kadar kalın olduğunu farkedip söyleniyoruz .Artık Tokatta üzüm bağları kalmadı .Herkes kendisi bahçesinde toplayıp ,salamura yapıyor .Annem Tokattan gelirken en güzelinden yaprağını da getirdi .O yapraklarla bize sarma yaptı İşte meşhur Tokat yaprağından yapılmış orjinal Tokat sarması .
1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı salça
4 adet kuru soğan
1 çay kaşığı şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
nane
fesleğen
kuş üzümü
yaklaşık 100 gr salamura yaprak
İlk olarak rendelenmiş soğanı zeytinyağın da kavuruyoruz ,yıkanmış pirinci ilave ediyoruz.
Karıştırarak kavurmaya devam ediyoruz.
Salçasını , baharatları ekleyerek tahta kaşıkla karıştırıyoruz .
Tokatta yapılan sarmalara kuş üzümü genelde eklenmiyor .Biber dolmalarına ,lahana sarmalarına kuş üzümü ekleniyor.Siz arzu ederseniz kuş üzümünü temizleyip pirinçin içine ekleyebilirsiniz.
yaklaşık 1 fincan su ekleyerek ,tencerenin kapağını kapatıyoruz ,soğuması için kenara alıyoruz.
Salamura yaprağı iyice yıkayıp ,tuzundan arındırıyoruz ve yaprakları sarmaya başlıyoruz .İşin en meşakkatli bölümü de burası .İncecik yaprakları ,kalem gibi sarmak her baba yiğidin işi değildir.
Pilav tenceresinin içerisine sarmaları sıralıyoruz.Sarmaların yarı hizasına gelecek şekilde sıcak su ekliyoruz.Ocağa alarak ,başın da bekliyoruz ,kaynamaya başlayınca altını kısıyoruz .Sarmaların ağır ağır kısık ateşte pişmesi gerekiyor .
Piştikten sonra altını kapatıyoruz ve soğumasını bekliyoruz .Soğuyan sarmaları servis tabağına alıp arzu ederseniz limon sıkabilirsiniz.Afiyet olsun.
Tokat yapraklarını bulmak o kadar zor ki.Aldığımız her yaprağın üzerin de Tokat yaprağı yazıyor ama sardığımız da ne kadar kalın olduğunu farkedip söyleniyoruz .Artık Tokatta üzüm bağları kalmadı .Herkes kendisi bahçesinde toplayıp ,salamura yapıyor .Annem Tokattan gelirken en güzelinden yaprağını da getirdi .O yapraklarla bize sarma yaptı İşte meşhur Tokat yaprağından yapılmış orjinal Tokat sarması .
1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı salça
4 adet kuru soğan
1 çay kaşığı şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
nane
fesleğen
kuş üzümü
yaklaşık 100 gr salamura yaprak
İlk olarak rendelenmiş soğanı zeytinyağın da kavuruyoruz ,yıkanmış pirinci ilave ediyoruz.
Karıştırarak kavurmaya devam ediyoruz.
Salçasını , baharatları ekleyerek tahta kaşıkla karıştırıyoruz .
Tokatta yapılan sarmalara kuş üzümü genelde eklenmiyor .Biber dolmalarına ,lahana sarmalarına kuş üzümü ekleniyor.Siz arzu ederseniz kuş üzümünü temizleyip pirinçin içine ekleyebilirsiniz.
yaklaşık 1 fincan su ekleyerek ,tencerenin kapağını kapatıyoruz ,soğuması için kenara alıyoruz.
Salamura yaprağı iyice yıkayıp ,tuzundan arındırıyoruz ve yaprakları sarmaya başlıyoruz .İşin en meşakkatli bölümü de burası .İncecik yaprakları ,kalem gibi sarmak her baba yiğidin işi değildir.
Pilav tenceresinin içerisine sarmaları sıralıyoruz.Sarmaların yarı hizasına gelecek şekilde sıcak su ekliyoruz.Ocağa alarak ,başın da bekliyoruz ,kaynamaya başlayınca altını kısıyoruz .Sarmaların ağır ağır kısık ateşte pişmesi gerekiyor .
Piştikten sonra altını kapatıyoruz ve soğumasını bekliyoruz .Soğuyan sarmaları servis tabağına alıp arzu ederseniz limon sıkabilirsiniz.Afiyet olsun.
malesef hakiki tokat yaprağı bulmak zorlaştı,bu durumdan en çok şikayetçi olanlardan biri de benim.eline sağlık canım çok severim nefis görünüyor..
YanıtlaSilhepimizin derdi,ben de aldi Almanya da turk marketten,Tokat yapragi diye,cok kalin cikti yapraklar.en iyisi Tokattan annemin getirdikleri.
Silçoook çoook severim...
YanıtlaSilyaparken çok vakit alıyor...
sabır istiyor...
pişincede tencerede 1 tane bile kalmıyor :)
ellerine sağlık canım...
yapmasi zahmetli gercekten,ama o zevke degiyor gercekten.
Silolsa da yesek nefis görünüyorlar..
YanıtlaSiltadi nefisti.annemin ellerine saglik.
SilBizdede çok sevilir ama dediğiniz gibi iyi yaprak bulmakta bende zorlanıyorum.Çok güzel gözüküyor,ellerinize sağlık.
YanıtlaSiltesekkur ederim ziyaretine canim.
Silyaprak bulmak gerçekten çok zor Tokatı duydum ama hiç sarmadım bizdede Beypazarı yaprağı meşurdur,annenin eline sağlık
YanıtlaSilBeypazari yapragini da ben duymustum.herturlu sarmaya dolmaya varim.
SilAh resimler beni benden aldı. :] Eğlencelidir yaprak sarması yapmak, ben de yarın bir sarsam mı diyorum şu resimlerden sonra. :D
YanıtlaSilgünaydın canım,sen şanslısın,ben ne bulursan onunla yaparım,ama sarmaya lafım yoktur,SÜPER,ellerine sağılık.
YanıtlaSiloh mis...ellerine sağlık
YanıtlaSiletli sarmadan daha çok seviyorum ama ılık ılık olacak ;) ellerinize sağlık
YanıtlaSilSevgiler
Evren
Oh mis gibi, olsada yesem yesem..:))Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilellerine sağlık tatlım sevmeyen varmıki.
YanıtlaSilOyy oyy gece yarısı yapılırmı bu hiç..
YanıtlaSilBende hata bu saate gezmemeli blogları..
Ellerine sağlık canım..
Nefiss görünüyor.
Heleki incecik yaprak varsa lezzeti kimbilir nasildir..Burada benimde hic bulamadigim, bir ara esimin annesinin bahcesinden toplardik ama artik oradada agac ihtiyarladimi ne kalinlasmaya basladi yapraklar..uzun zamandir yaprak sarmasina hasret kaldik..Ellerine saglik diyorum..(Umarim kizin daha iyicedir..sanirim okula basladi artik..)
YanıtlaSilÖyle severim ki anlatamam...en sevdiğim yemek ne deseler ilk aklıma gelen zeytinyağlı yaprak sarması...canımı çektirdin:) eline sağlık, afiyet olsun....bu arada Tokat'ta üzüm bağlarının kalmaması AKP nin tarım politikasının ürünü herhalde!!! Yazık değil mi, ne olacak şimdi abuksabuk ülkelerden asma yaprağı mı ithal edeceğiz...e saman ithal eder hale geldik ya bu da olur:(((
YanıtlaSilsevgiler
Canım ellerine sağlık sevmeyeni mutlaka yoktur yaprak sarmanın hele de Tokat'ın meşhur yaprağını bulduk mu lezzetti katlanıyor.
YanıtlaSiltokat yaprağı ve yaprak sarma :)))) sana geliyoruz hep birlikte
YanıtlaSilTokat yaprağının ve yediveren asma yaprağının
YanıtlaSilhafif ekşimsi tadını çok severim:-)
Ah bir de piştikten sonra,
yaprağa kehribar rengini,
karartmadan verebilsem:-(
Ellerine sağlık enfesssss gözüküyorlarrrr
YanıtlaSilÇok severim hiç üşenmem yapmaya, ilginçtir başkalarına zahmetli görüneni yaparım, ama kolay görüneni ise yapmaya üşenirim:)):: Ellerinize sağlık, tokatın yaprağını da çok merak ettim gerçekten.., sevgiler:).
YanıtlaSilYaprak sarmayı çok severim, ellerine sağlık enfes görünüyor.
YanıtlaSiloffff bayılırım!!!
YanıtlaSilaman allahım yeni yemek yedim ama o tabağa hayran hayran bakmaktan kendimi alamıyorum işin kötüsü tatmakta istiyorummmmm :) ellerinize sağlık afiyet bal şeker olsun canım mis mis :)
YanıtlaSilZeytinyağlı dolmaya bayılırım :) Ellerinize sağlık.Blogunuzu takibe aldım.Bana da beklerim.İstanbuldaki farklı mekan ve lezzetlerle ilgil ipaylaşım yapıyorum.http://istkazanbenkepce.blogspot.com
YanıtlaSilmerhaba şirinenin sayfasında buldum canım seni:) takipteyim bende sayfama beklerim sevgiler...
YanıtlaSilsüper görünüyor
YanıtlaSilellerinize sağlık
Mmmm nefis görünüyor, çok severim yaprak sarma :) Bende geldim bloguna buarada :)
YanıtlaSilevleniyorumm.blogspot.com
sabah sabah canım istedi yawwww
YanıtlaSilannenin ellerine sağlık çok güzeller sizede afiyetolsun