FIKFIK YEMEGİ

Adini ilk duydugum da saka yapiyorlar sanmistim .Ne degisik bir isim .Meger piserken Cikarttigi seslerden ötürü bu isim verilmis yemege .Adapazari yöresine ait .kayinvalidem kendi elleriyle bize yapti .Lezzeti ise herkese göre degisiklik gösteriyor .Zevkler ve renkler tartisilmaz ama benim cokta arayacagim bir yemek degil .Ama kimileri var ki bayilarak ,dibini ekmekle siyirarak yiyor .Yine de denemekte ,pisirmekte fayda var .Biz gecen hafta tarlaya gittik ve ispanaklarimizi orada topladik .Bir kismiyla kayinvalidem börek yapti .kalani da fikfik oldu.Tarlalar ise herkese acik ,gidip toplayip ,tarttiriyorsunuz ve oldukca Uygun fiyata satin aliyorsunuz bazi meyve ve sebzelerinizi.Mayista cileklerimizi topladik ,kendi ellerimizle .Simdi ise ispanak ,fasülye ,sogan zamaniydi .Taze taze topladik ,lezzetli yemekler yaptik .Ve gelelim fıkfıka.

MALZEMELER;
-1 Kücük sogan
-1 bardak süt
-3 bardak su
-100 gr ispanak yapragi
-6 kasik tepeleme un
-1 yemek kasigi tereyag
-1 türk kahvesi fincani siviyagi
-tuz
-nane
-karabiber

ilk olarak  siviyagin icerisinde yemeklik dogranmis sogani kavuralim.
Yikanmis ,temizlenmis ispanagi soganla beraber kavurmaya devam edelim.
3 bardak süt ve 1 bardak suyu da üzerine kavurma isi tamamlaninca ekleyelim.
1 cay kasigi etsu ve tuzu ilave edelim.
Ayri bir tepsinin icersine unu koyalim.,üzerine yagmurlama su serpistirelim .Un vicik vicik olmadan ,hafifce islanmali.Elimizle ovalayarak arpa sehriyesi haline gelene Kadar ovalayalim .Eger un cok kuru olursa bir miktar su daha ilave edilebilir.

Tencerenin iceresinde ki ispanakli karisim cirpma teliyle karistiralarak ,kaynamaya basladiktan sonra , ovalanmis un azar azar tencereye ilave edilir.Boza  kivamina gelene Kadar cirpma teliyle karistirilmaya devam edilir .Nane ve karabiber arzu edilen miktar da eklenir.Yaklasik 8 -10
dakika tencerenin alti kapatilir .Tabaklara servis yapildiktan sonra üstü kaymaklanmasi beklenir ,
kirmizi biber ve tereyag ayri bir yerde eritildikten sonra tabaga ilave edilir.








 

Yorumlar

  1. Çok güzel ve lezzetliye benziyor, naneli çorbaları çok severim...
    eline sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder