Güveçte Ördek




Havalar sogudu ,Noel hazirliklari baslayali cok oldu .Tüm sehirler isil isil .Ne güzel geleneklerine ,göreneklerine sahip cikmalari insanlarin .Biz de ise ;kültürümüz demode oluyor .Genclerimiz ,adetlerimizi geri kafali buluyor .

Dini vecibelerini yerine getirmeyen biri olarak ,Almanya da yasadigimi süre icerisin de Katoliklerin dini ritüellerini yerine getirmelerini hayranlikla karsiliyorum .Noelleri ayri ,paskalya kutlamalari ayri .Isin en güzel tarafi da dini kutlamalari herhangi bir zumreye ,Yas grubuna ait degil buralar da .Sadece yaslilar degil gencler de ,cocuklarda bu kutlamalarin icindeler .Olayi öyle sevimli hale getiriyorlar ki noeli kutlamamak imkansiz oluyor .Isiklar ,sekerler ,süsler ....

Paskalyada da ayni sekilde tavsanlar ,rengarenk  yumurtalar .Herkes çok hos ,cok anlamli buluyor dini günleri .Itiraf etmek gerekirse ben de sevimli kutlamalar oldugunu düsünüyorum ,Sekerleri yemeye ,cikolatalari tüketmeye bayiliyorum.

Ben de ,bu kadar tatli yiyip noel pazarlarini da gezdikten sonra ev de yemek yapacak hal kalmadi .Becerikli kocam ,mutfaga gecti  ve meshur- Römertopf-umuzu kullanmaya basladi.

Römertopf cok bilinen bir güvec markasi .Yemekler agzi kapali olarak firin da agir agir pistigi icin lezzeti sahane oluyor .Eeee ben de yok demeyin ,bildiginiz toprak güvec arkadaslar .Adi meshur kendilerinin sadece...Gelelim kocamin tarifine göre güvecte ki ördegimize.

Malzemeler,

-1.400 gr ördek eti
-1 havuc
-1 pirasa(Yesil yapraklari haric)
-maydonoz ve bulunabilirse taze kekik
-50 gr tereyagi
-sarmisak,defne yapragi,biberiye
-250 mltavuksuyu
-Nisasta

Marina icin
-tuz
-karabiber

Öncelikle ördek güzelce yikanir ve kagit havlu ile kurutulur.
Tuz ve karabiber ile marine edilir.
1 dal maydonoz 1 dal kekik karin boslugunun icine konulur .
Tereyag eritilir ,ördegin ici disi dahil heryerine erimis teryagi sürülür .
Havuc ve pirasa dogranarak güvecin en altina konulur .
2 dis sarimsak ,1 defne yapragi ve 1 dal biberiye ,250 ml tavuksuyu ,guvece eklenir .
Üzerine marine edilmis ördek konularak güvecin kapagi kapatilir.
Önceden isitilmis 180 derecelik firin da 1.5 Saat pisirilir.
Pisen ördek ayri bir servis tabagina alinir .Güvecte kalan sebzeler ,süzgecten gecirilir.
Süzülen sos istenilen kivama gelene Kadar nisasta ilavesi ile pisirilir .
Ocagin alti kapatildigin da 20 gr tereyag ilave edilir ve sos guzelce karistirilir.
Ördek eti mutfak makasi yardimiyla parcalara ayrilir.Tabaklara sos ile birlikte sicak sicak servis yapilir.
Ördek yerine diger kümes hayvanlarini da bu Tarife Uygun olarak kullanabilirsiniz.Pisirme süresini firininiza  ve etin kg göre  artirip azaltabilirsiniz.Herkese afiyet olsun.




 

Yorumlar

  1. ne guzel bır tencere esınızınde elıne sağlık

    YanıtlaSil
  2. Cok guzel bir tarif vermissinaslinda tabiki esinin tarifi:) ordek ile ilgili..slow cooker da yaparsamda ayni tat olurmu acaba bir ara denemeliyim..ama ben butun ordek kullanamam:))Esinin ellerine saglik sanslisin bu konuda:)) afiyetler olsun.. Bu arada Noel ve yabanci ulkelerdeki kutlamalarla ilgili yazdiklarin ne kadar dogru..insanlar istedikleri sekilde coluk cocuk kutluyorlar her kutlamadan nese sevinc mutluluk cikariyorlar baski yok cunku herhangi bir sekilde.bende cok seviyorum ve senelerdirde kutluyoruz ailecek hepbirlikte.. sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Canım,
    öncelikle eşinin ellerine sağlık. Nefis görünüyor.Özellikle yorgun olunduğunda muhteşem bir keyif olmuş eşin yemek yapması.
    Noel benim için de çok özel. Oradaki ışıltıya vurgunum, insanların birbiriyle içten davranışları ailelerin bir araya gelmek için özen göstermeleri, yaratıcı hediyeleri. Her şey beni cezbediyor. Çünkü her şey de sevgi var. Pazar günü dini ayinlerini kutlayış şekillerine ise hayranım. Herkes pırıl pırıl özenli gerçekten Allah'la buluşmak üzere gidiyor. Galiba biz de ki eksik olan bunu zorunluluk gibi her şeyi korkuyla yaptırmaları. Oysa Allah'a giden tek yol var o da sevgiden geçiyor.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  4. Bizlerde kendi dini bayramlarımızı çok güzel kutlamaya devam ediyoruz. Yeni yıl coşkusu ise bir yılı bitirmek yeni umutlara yelken açmak açısından sevimli bir telaş buralarda. Yeni dini anlamlı değil, sosyolojik kutlamalar.. Hepinize iyi eğlenceler canım. Tarif şahane. Uzun süredir ördek yemedim. ilginç olur yapmak evdekiler için. Tarifine sağlık. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  5. bahaneyle, umutları yeşertmek güzel.
    ördek şahane =)

    YanıtlaSil
  6. Babam 1974'te Almanya'dan Türkiye'ye kesin dönüş yaparken oradan fotoğraftakine benzer ama üzerinde Roma deseni olan bir toprak güveç kabı getirmiş. Hala kullanırız ve ne zaman sofraya çıkarsa o günleri hatırlar... yaban ellere sonsuz sevgiler....

    YanıtlaSil

Yorum Gönder